13 Ocak 2008 Pazar

Estetik burun ameliyatı - Rinoplasti (nazoplasti)

Estetik burun ameliyatı (rinoplasti ya da nazoplasti olarak adlandırılır) burnun kemik ve kıkırdak dokuları üzerinde yapılan değişikliklerle burna yeniden şekil verme ameliyatıdır. Ameliyatta burunda varolan deformite ve şekil bozukluklarına göre önceden yapılan plan çerçevesinde bu yapılar yeniden inşa edilir. Kemer varsa alınır, dorsum olarak adlandırılan burun sırtı yeniden yapılandırılır. Alt ve üst lateral kıkırdaklardan fazlalıklar alınır. Klasik burun ameliyatı dışında günümüzde geliştirilen teknik ve modifikasyonlarla gereken sahalara septum veya lateral kıkırdaklardan alınan parçalar greft olarak ilave edilerek burnun doğal görünmesi sağlanır. Rinoplastide amaç öncelikle burnun esas fonksiyonları olan nefes alma ve koklama özelliğinin bozulmadan şekil vermektir.

Türk toplumunda en fazla talep edilen estetik ameliyat olan rinoplasti tercihan genel anestezi altında yapılır. Ameliyat 1-3 saat kadar sürebilir. Günübirlik ya da bir gece hastanede kalınması gerekir. Ameliyat sonrası burun içindeki problemlere göre tampon konabilir. Bu tamponlar sıklıkla 1-2 gün tutulur. yeni tip tamponların alınması hastanın canını yakmaz. Burun şeklini korumak için konulan atel 1 hafta kalır. Poliklinik kontrolünde çıkartılıp 1 hafta daha taşınacak olan bantlar yapıştırılır. 2. haftanın sonunda burun üstünde herhangi bir şey kalmaz. Ameliyat sonrası hastaların sıklıkla endişe duydukları göz çevresi morluklar tahmin edilenin aksine ağrısızdır. Bir hafta kadar devam eden morluklar vücut tarafından hızla uzaklaştırılır. Ameliyat sonrası erken dönemdeki şişliklerden dolayı burun şekli net olarak belli olmaz. Bu durum da yine hastalarda endişe yaratır. Şişlikle indikçe yavaş yavaş son şekle doğru ilerleme kaydedilir. Hastalarıma özellikle ilk 1 ay burun şekli için hiç yorum yapmamalarını öneriyorum.

Yine erken dönemde aynen burun dışında da şişlikler olduğu gibi burun içi hava pasajında da şişlikler nedeniyle daralma olabilir. Nefes almak erken dönemde ameliyat öncesinden bile daha zor olabilir. Ama bu durum da geçicidir. Eğer ameliyat öncesi burundan nefes almayı engelleyen septum deviasyonu ya da konka hipertrofisi varsa bu sorunlar aynı ameliyatta düzeltilir. Ameliyat sonrası hastanın daha iyi nefes alabilmesi sağlanır.

Burun ameliyatının (rinoplasti, septorinoplasti) tam sonucunun ortaya çıkması için en az 3 ay beklemekte fayda vardır. Nadiren revizyon yapmak gerekbilir. Bu revizyonlar komple bir rionplastiden çok varolan sekonder deformiteyi düzeltmeye yönelik olur. Nekahat dönemi çok daha kısadır.

Çalışan hastaların mümkünse 1 hafta kadar iş durumlarını ayarlamalarında fayda vardır. Bir hafta sonra rahatlıkla işbaşı yapılabilir. Yanlız dikkat edilmesi gereken bir nokta, burun kemiğinin eski sağlamlığına 1,5 ay sonra kavuşacağıdır. Bu yüzden burnun bu süre içinde korunması, ağır egzersiz ve burna darbe gelebilecek sporlardan kaçınılması gereklidir.

Kliniğimizde Estetik burun ameliyatı (rinoplasti) başarı ile uygulanmakta olup detaylı bilgi ve iletişim için www.estetikcerrahi.gen.tr adresimi ziyaret edebilirsiniz.

Hiç yorum yok: