29 Aralık 2007 Cumartesi

Estetik Burun Ameliyatı - Sıkça sorulan sorular

1- Rinoplasti, nazoplasti, tiprinoplasti, septoplasti ne demektir?
Rinoplasti ve nazoplasti burunun dış görünümünü değiştirmeye yönelik yapılan ameliyatlar bütünüdür. Tiprinoplasti ise burunun sadece uç kısmına yapılan, kemiğe dokunulmayan ameliyattır. Septoplasti burun boşluğunu ortadan ikiye ayıran, iki yanı burun mukozası kaplı kıkırdak ve kemik yapının düzeltilmesi ve burun tıkanıklığını açma işlemidir. Septoplasti, Rinoplasti esnasında çoğu zaman uygulanır.

2- Burun estetik ameliyatı ne sıklıkta yapılan bir ameliyattır.
Estetik ameliyatların içinde en sık yapılan ameliyat estetik burun ameliyatıdır..

3- Estetik burun ameliyatları buruna ne gibi işlemler yapılabilmektedir?
Burnun dış görünümünün solunum fonksiyonuna zarar vermeden, hatta bazen aynı seansta burun tıkanıklıklarına da müdahale edilerek düzeltilmesi işlemidir. Bu cerrahi işlemde burun boyutları küçültülebilir, büyütülebilir,eni azaltılıp arttırılabilir, uç ve sırtının şekli değiştirilebilir( örneğin varsa burun kemerin alınması) , burun delikleri daraltılabilir veya burun ile üst dudak arasındaki açı değiştirilebilir (burunu kaldırma).

4- Estetik burun ameliyatları için en iyi adaylar kimlerdir?
Burnunun şeklini beğenmeyen ve bu nedenle estetik burun ameliyatı olmak isteyen adaylar öncelikle plastik cerraha danışarak ilk ağızdan bilgi almalıdırlar. Kişi arzulanan sonucun kusursuzluk değil düzeltme olduğunu akılda tutarak cerrahi sonrası daha iyi görünme ve daha iyi hissetme konusundaki beklentilerini doktoruyla açıkça tartışmalıdır.

5- Estetik burun ameliyatları kaç yaşından itibaren yapılır?
Burun gelişimini 16-17 yaşlarında tamamlar 18 yaş ve üstünde, ek bir rahatsızlığı olmayan kişilere estetik burun ameliyatı yapılabilir.Nadir durumlarda – aşırı deforme burunlarda, fonksiyonel müdahale gerektirmesi- daha erken döenmde ameliyat yapılabilir.

6- Estetik burun ameliyatlar ne kadar sürer ve ne tür anestezi uygulanır?
Genellikle ameliyatın zorluk derecesine göre değişmekle birlikte estetik burun ameliyatları ortalama olarak 1 –3 saat kadar sürer.Ameliyat “lokal anestezi” ya da “genel anestezi” ile yapılabilir.Günümüzde estetik burun ameliyatlarında genel anestezi daha çok tercih edilen anestezi şeklidir. Ağrı olmasa bile hastanın kuvvetli bir ışık altında ameliyat masasında yatması bile başlı başına bir sıkıntı nedenidir. Hasta ameliyattan sonra aynı gün ya da ertesi gün taburcu edilir.

7- Ameliyat sonrası iyileşme döneminde neler olur?
Ameliyat sonrası ilaçlarla engellenen hafif bir ağrı olabilir. Göz kapaklarında oluşabilecek morluk ve şişlikleri azaltmak için göz kapakları üzerine belli aralıklarla soğuk kompres uygulanması istenir.Burun alçısı genellikle 7 gün sonunda, burun tamponları ameliyattan 1-2 gün sonra çıkarılır.Göz çevresindeki morarmalar ameliyatı takiben 3. günden itibaren azalmaya başlar,10 gün sonra belli belirsiz olur ve genellikle 2. haftanın sonunda tamamen kaybolur.Burundaki şişliklerin %80'i ilk ay içinde kaybolur.

Birinci ayın sonunda kabaca yeni şekil görülmeye başlar ancak burundaki şişlik yavaşça gerileyeceği ve yeni burun şeklinin ortalama olarak ameliyat sonrası 3 ayda ortaya çıkacağı unutulmamalıdır. Hatta 3 ile 6 ay arasında bile minimum değişiklikler olur ancak bunlar pek göze çarpmaz.

8- Burun ameliyatı sonrası iz olur mu?

Estetik burun operasyonlarının çoğu burun içinden yapılan kesilerle gerçekleştirildiğinden görülür bir yara izi yoktur.Sadece geniş burun kanatlarına sahip hastalarda burun kanatlarını daralması( burun deliklerinin küçültülmesi) gerekirtiriyorsa her iki burun kanadı kıvrımından zor farkedilen bir kesi yapılarak daraltılır ve bu işlem sonrasında genellikle belli belirsiz bir izi gözleyebiliriz.

9- Estetik burun cerrahisi geçiren hastalar ameliyattan sonra ne zaman normal hayatlarına dönebilirler ve nelere dikkat etmelidirler?
Ameliyat sonrası aynı gün ayağa kalkılır. Ancak günlük işler dışında özellikle topla yapılan sporlardan (futbol, basketbol, tenis...) ilk 1.5-2 ay uzak durmak gerekir. Masabaşı iş yapan hastalar 3-4 gün içinde işlerine dönebilirler. Ancak gözkapaklarındaki morluk- şişlikler dikkat çekicidir. Dört hafta boyunca mecbur olmadıkça gözlük kullanılmamalıdır. Kontak lens kullanılmasında bir mahsur yoktur.

10- Estetik burun ameliyatı geçirirsem istediğim sonucu elde etme garantisi var mıdır?
Her türlü estetik girişimde amaç hastanın kendisini, çevresini ve tabii ki cerrahı tatmin eden sonuca en kısa ve kolay şekilde ulaşmaktır. Ancak kemik, kıkırdak ve yumuşak dokular gibi varolan malzemelerden bir inşaat yapılacaktır. Eldeki bu malzemeler her zaman %100 garantili bir “ İş “ yapılmasına müsaade etmez. Bir film yıldızı ya da bir şarkıcının burnunun tıpkısı sizin yüzünüze kondurulamaz. Zaten bir kişinin yüzüne iyi giden bir burun başkasının yüzünde çirkin durabilir. Cerrahınız sizin yüz ölçülerinize ve eldeki malzemeye göre en mükemmel sonuç için azami çabayı sarfedecektir.

11- Bir ameliyatla istediğim sonuç ortaya çıkar mı?
Amaç bir seferde en iyi sonuca ulaşmaktır. Ancak dünya çapında yaklaşık %10 oranında bir ameliyat ile hedeflenen sonuca ulaşılamadığı rapor edilmiştir. Bu taktirde buruna "Revizyon" yapmak gerekir. Bu revizyonlar ilk ameliyat gibi bir iş değil, çoğu zaman ufak rötüşler niteliğindedir. Sonuçta amaç dikkat çeken yeni bir burun yaratmak yerine yüzün genel özelliklerine yakışan orantıda ustaca harmanlanmış bir burun yaratmaktır. Kişinin öncelikle yüzü sonra tüm vucudu ile "UYUMLU" bir burun oluşturmak esas amaçtır.

Kliniğimizde Estetik burun ameliyatı (rinoplasti) başarı ile uygulanmakta olup detaylı bilgi ve iletişim için www.estetikcerrahi.gen.tr adresimi ziyaret edebilirsiniz.

Hiç yorum yok: